Tiksies holandiešu un baltiešu zinātnieki
Publicēts 21. aprīlī, 2008.
Zinātnieki Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā runās par Nīderlandes mantojumu Baltijas reģionā.

24. un 25. aprīlī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā norisināsies starptautiska konferencē, kurā pirmo reizi zinātniskā līmenī pārrunās Nīderlandes un Baltijas attiecības to vēsturiskajā perspektīvā. Konferencē piedalīsies vairāk kā 30 ievērojami zinātnieki no Latvijas un Nīderlandes, kā arī citām Baltijas jūras reģiona valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas, Polijas un Krievijas.

Konferences mērķis ir iepazīstināt ar materiālās kultūras liecībām, pētījumiem, apmainīties viedokļiem un zināšanām par holandiešu tirgotāju, arhitektu, inženieru, kuģotāju, mākslinieku, garīdznieku, skolotāju, rakstnieku un diplomātu klātbūtni Baltijas reģionā. Starp Nīderlandi un Baltiju daudzus gadsimtus pastāvējuši cieši sakari, kas ietekmējuši abu reģionu ekonomisko un politisko attīstību, taču mūsdienās par šīm saitēm zina tikai salīdzinoši neliels interesentu loks.

Referenti konferences gaitā sniegs īsas prezentācijas par dažādām tēmām saistībā ar Nīderlandes un Baltijas vēsturiskajām attiecībām. Konferencē piedalīsies Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors, Dr. hist. Arnis Radiņš un muzeja direktora vietniece krājuma darbā Anita Meinarte, muzeja numismātikas nodaļas vadītāja Dr. hist. Kristīne Ducmane, prof. Dr. Džeimss Kenedijs (James Kennedy), Nīderlandes vēstures pasniedzējs Amsterdamas Universitātē Nīderlandē, un prof. Dr. Jāps Brauns (Jaap Bruijn), jūras tirdzniecības vēstures pasniedzējs Leidenes Universitātē Nīderlandē. Konference norisināsies angļu un vācu valodā.

Zinātniskos referātus, kas tiks nolasīti konferencē, vēlāk apkopos izdevumā „Konferences ziņojumi”. Tā iznākšana plānota 2008. gada nogalē.

Konferenci organizē Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ar Nīderlandes vēstniecības un Baltijas Tirdzniecības un kuģniecības kompāniju direkcijas (Directie der Oostersche Handel en Reederijen) atbalstu. Dalība tajā ir bezmaksas, konference atvērta ikvienam interesentam un klausītājam.

Konference tiek organizēta „Holandes dienu 2008” ietvaros. To laikā Mencendorfa namā Rīgā būs apskatāma izstāde par Nīderlandes un Latvijas jūras tirdzniecības attiecībām, kurā tiks izstādītas kolekcijas no Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Veenkolonial muzeja (Veendam, Nīderlande) un citiem. Izstāde atvērta apmeklētājiem no 2008. gada 28. marta līdz 1. jūnijam.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: