Nededziniet kūlu!!!
Publicēts 19. martā, 2008.
Latvijas dzelzceļš aicina iedzīvotājus nededzināt pērno kūlu.

Valsts A/S „Latvijas dzelzceļš” (LDz), veicot saimniecisko darbību, īpašu uzmanību pievērš dažādu drošības aspektu, tostarp arī ugunsdrošības, ievērošanai. Dzelzceļā strādājošie ir informēti par kūlas dedzināšanas iespējamām sekām un to, ka kūlas dedzināšana dzelzceļa teritorijā ir aizliegta.

Iepriekšējo gadu pieredze pierāda, ka pērnās kūlas dedzināšana visbiežāk pārvēršas nekontrolējamā ugunsnelaimē, kas nodara kaitējumu ne vien dabai, ēkām, būvēm, sakaru un komunikāciju sistēmām, bet arī dzelzceļa infrastruktūrai un vilcienu kustības drošībai. Tā, piemēram, 2006. gadā dzelzceļa nodalījuma joslā kūlas ugunsgrēki tika dzēsti 189 reizes; 2007.gadā - 88 reizes.

Šogad konstatēti jau trīs gadījumi ar nopietnām sekām:

26. 02. netālu no Šķirotavas stacijas peroniem, 50 m²;

07.03. Jelgavā, depo, 100. ceļš;

11.03. stacijā Rēzekne - 1, dega sausā zāle 0,5 ha platībā.

Uguns nelaimes novēršanai LDz rīcībā ir 6 ugunsdzēsības vilcieni (dislocēti Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Rēzeknē un Daugavpilī), kurus apkalpo sešas LDz Ceļu distanču ugunsdzēsības komandas. Katrs vilciens ir apgādāts ar četrām tonnām ugunsdzēšamo putu un trijām 50 tonnu cisternām - kopā 150 t ūdens.

Pēc VUGD lūguma šī LDz tehnika vairāk nekā 100 reizes gadā dodas palīgā dzēst īpaši lielus ugunsgrēkus un tādus, kas ir grūti pieejami citai ugunsdzēsības tehnikai.

Lai nepieļautu ugunsgrēkus tiešā dzelzceļa tuvumā, katru gadu desmitiem kilometru garumā gar dzelzceļa sliežu ceļiem tiek uzartas joslas, veidojot mineralizēto zonu. LDz, atbilstoši Ministru kabineta 2004. gada 17. februāra noteikumiem Nr. 82 Ugunsdrošības noteikumi, šādas joslas uztur 1620,51 km garumā.

Visas LDz rīcībā esošās dzelzceļa lokomotīves ir apgādātas ar ugunsdzēsības aprīkojumu, kas izslēdz dzirksteļu izmešanu no atgāzu izplūdes sistēmas. Veicot kārtējās lokomotīvju tehniskās apkopes, ugunsdzēsības aprīkojuma derīgums tiek regulāri pārbaudīts.

Sagatavoja:
LDz Sabiedrisko attiecību daļa


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: