Izsaka nosodījumu Studentu padomei
Publicēts 29. februārī, 2008.
Tautas partijas Jaunatnes organizācija aicina LU Studentu padomi atkāpties un publiski nožēlot studentiem nodarīto.

Tautas partijas Jaunatnes organizācija (TPJO) pauž sašutumu par Latvijas Universitātes Studentu padomes gļēvo rīcību, nepiemērojot veto tiesības jautājumā par lielo studiju maksas sadārdzinājumu. Mēs uzskatām, ka LU Studentu padome padevusies kārdinājumam pieņemt LU vadības piedāvātos labumus apmaiņā pret labvēlīgu lēmumu LU Senāta sēdē.

25. februārī Latvijas Universitātes Senāta sēdē ir pieņemts Universitātes budžets 2008.gadam, kura ieņēmumu sadaļā ir paredzētas paaugstinātās studiju maksas, kuru apmērus jau iepriekš ar savu 30.11.2007. rīkojumu Nr. 1/268 "Par studiju maksu 2008./2009. akadēmiskajā gadā" ir noteicis LU rektors.

Vēršam uzmanību, ka apstiprinātajā budžetā nav paredzēti nepieciešamie līdzekļi studējošo pašpārvaldes funkciju nodrošināšanai, kā to paredz nosaka Augstskolu likuma 53.panta ceturtā daļa, proti, "studējošo pašpārvaldi no augstskolas vai koledžas budžeta finansē apmērā, kas nav mazāks par vienu divsimto daļu no augstskolas vai koledžas gada budžeta." TPJO šaubās, vai šāda studentu intereses "it kā" aizstāvoša organizācija vispār būtu pelnījusi kaut santīmu, taču skaidrs ir viens, ka LU Senāta sēdes lēmums ir prettiesisks.

Iepriekšminēto augstskolas vadības lēmumu pieņemšanā LU Studentu padomes nostāja ir bijusi neskaidra, nenoteikta, nekonsekventa un pat gļēva. LU Studentu padome, imitējot studējošo pārstāvības funkciju, ir griezusies LU Akadēmiskajā šķīrējtiesā, prasot atzīt LU Senāta sēdes rīkojumu par prettiesisku, jo tas nav saskaņots ar LU Studentu padomi. Taču tai pat laikā LU Studentu padome neizmanto savas Augstskolu likumā noteiktās tiesības piemērot veto attiecībā uz LU budžeta 2008.gadam pieņemšanu.

TP Jaunatnes organizācija, kuras sastāvā ir liels skaits LU studējošo, neizprot, kā LU Studentu padome var atbalstīt tāda LU budžeta pieņemšanu, kura izpildei tiek plānots nepamatoti paaugstināt studiju maksas topošajiem studentiem un kurā studējošo pašpārvaldei nav paredzēts likumam atbilstošs finansējums. Iespējams, ka LU Studentu padome kārtējo reizi ir pakļāvusies LU vadības solījumu vilinājumam, maigam spiedienam vai demagoģijai, kā rezultātā cieš visi LU studējošie un tiek būtiski iedragāts studējošo pārstāvniecības institūts.

TPJO sastāvā esošie studenti diemžēl netic LU Studentu padomes spējai pilnvērtīgi pārstāvēt visu LU studējošo intereses un aicina to atkāpties un publiski nožēlot studentiem nodarīto. TPJO rindās ir arī daudz 12.klašu skolēni no reģioniem, kas ar bažām un satraukumu novērtē savas iespējas studēt Rīgā.

Jāatgādina, ka TPJO ir aicinājusi arī TP frakciju un TP Izglītības komiteju, pievērst uzmanību nepamatotajai studiju maksu celšanai 2008. - 2009. gadā Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē un Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Jaunatnes organizācija ir sagatavojusi priekšlikumus grozījumiem Ministru kabineta noteikumos un turpinās modri sekot līdzi tam, kā šajās augstskolās tiek ievērotas studējošo intereses.

 


Komentāri (1)
Džerijs Šterns: Atceros gan, kā mēs par līdzīgiem jautājumiem kāvāmies, kad TP jaunieši bija studentu organizāciju vadībā - tad gan argumenti bija citi. Jaunie tādi paši kā vecie, visi tagad kreisos tēlo :D
29/02/2008 12:21
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: