Gruzīni vēlas pārrakstīt vēsturi. Andrejs Krūskops nikni uzbrūk Jurim Paideram
Publicēts 25. augustā, 2008.
Pavisam interesanti izvērtusies vārdu apmaiņa neklātienē starp Latvijas – Gruzijas sadarbības fonda priekšsēdi Andreju Krūskopu un žurnālistu Juri Paideru. Pirmajam nav paticis otrā raksts NRA un tas izplatījis paziņojumu presei, ka Juris Paiders neko nesaprot no gruzīnu, osetīnu un abhāzu lietām un nemaz nezin, kur atrodas Kaukāzs, taču nekā....... Krūskops dabū rutku, jo Paiders apliecina, ka ir LU ģeogrāfijas zinātņu doktors un līdz ar to arī pieprasa visus medijus atsaukt Krūskopa sacerējumus. Interesanti... Ko uz to atbildēs Krūskops?

Piedāvājam Krūskopa vēstuli medijiem no 21.08. un Paidera vēstuli no 22.08. It kā jau pagājušas dažas dienas no šī starpgadījuma, taču citur medijos nekas nav manīts, ka kāds to būtu atspoguļojis. Pēc tam pasakiet, vai Jūs arī ievērojāt klajo Jura Paidera ķengāšanu un noniecināšanu no Krūskopa puses? Vai papildināti ar tādiem "uzbraucieniem" žurnālistam Paideram Jums Krūskopa "fakti" likās daudz ticamāki? Pilnīgākai uzskatāmībai pievienoju karti, tikai jāņem vērā, ka Adžārija jau ir pilnībā iekļauta Gruzijas sastāvā.

KRŪSKOPS:
21.08.2008.  Neatkarīgā Rīta Avīze š.g. 20. augustā tika nopublicēts neiedomājami analfabētisks Jura Paidera raksts ar nosaukumu „Dienvidosetijai maz cerību uz valstiskumu”.
Šajā rakstā pausto dezinformāciju apstrīd Latvijas – Gruzijas sadarbības fonds.

Karojošā tumsonība Jura Paidera gaumē.
(Atklāta vēstule „Neatkarīgās” galvenajai redaktorei Anitai Daukštei)

Paša raksta 20. augusta NRA publicētā raksta „Dienvidosetijai maz cerību uz valstiskumu” sākumā J.Paiders atsaucas uz Visvalža Lāča 14. augusta rakstu (Latvijas Avīzē) par etniskiem konfliktiem Gruzijā, kur tiek pausts atbalsts Krievijas iedvesmotām separātisma idejām Abhāzijā un Dienvidosetijā.
Nezinu kā Krievijā, bet pie mums Latvijā kaut cik nopietni un loģiski analizējot konfliktus bijušās PSRS teritorijā, izpaužas viennozīmīga aina: PSKP un VDK vadība izprovocēja mazo etnosu nacionālisma „šļakstoni”, lai no iekšpuses iedragātu nacionālo republiku suverenitātes atgūšanu. Ja abhāzi un osetīni, neskatoties uz savu mazākuma statusu, baudīja virkni privilēģiju savās autonomijās (piem., tiem bija nodrošināta 50% deputātu kvota autonomiju pašvaldībās), tad saduroties ar demokrātisko vēlēšanu realitāti, tiem bija jāsamierinās ar proporcionālo pārstāvniecību, kas atspoguļoja reālo etnisko sastāvu šajās autonomijās. Varu zaudējušā komunistiskā nomenklatūra atrada aizbildņus Kremlī un sāka nodarboties ar separātisma un starpetniska naida kurināšanu. Vēlāk saņemot ieročus no Krievijas, par separātistiem pārvērtušies komunisti panāca gruzīnu vairākuma izdzīšanu no Abhāzijas. Loģiski spriežot, Visvalža Lāča un Jura Paidera simpātijas ir arī Interfrontes pusē, tikai dažādu nelabvēlīgo apstākļu dēļ tie neuzdrošinās paust savu nostāju. Visapkārt, kur mēs redzam separātisma perēkļus bijušjās PSRS republikās (Krima, Piedņestra, Abhāzija, Dienvidosetija, Kalnu Karabaha), varam pamanīt visciešākās separātistu attiecības ar Kremli. V.Lāča un J.Paidera simpātijas prasa paskaidrojumu. Tās nezināmās izcelsmes aplamības, ko Juris Paiders sarakstīja 20.augusta NRA, atļaujiet par paskaidrojumu neuzskatīt. Izanalizēšu tikai viskliedzošākās kļūdas.


J.Paiders: Tomēr, vismaz līdz 1985. gadam par to, ka osetīni apmetās Centrālajā Kaukāzā, strīdu nebija.
Atvainojiet, bet tad var teikt, ka līdz 1985. gadam nebija stīdu arī par Latvijas brīvprātīgo iestāšanos PSRS.


J.Paiders: 9. gadsimtā ... Alānijā oficiālā reliģija kļuva Bizantijas parauga pareizticība...
Nav taisnība. Kristietība alānu (osetīnu) zemēs ienāca ar Gruzijas misionāriem un osetīnu kristieši līdz pat iekļaušanai Krievijas impērijā atradās Gruzijas Patriarhāta jurisdikcijā. Katrs, kas bija pat Ziemeļosetijā, varēja redzēt senos, Gruzīnu sakrālai arhitektūrai raksturīgus dievnamus. Nekādas Bizantijas klātbūtnes pazīmes nav ne virs, nedz arī zem zemes.Turlklāt, līdz pat 18. gs. lielākā daļa osetīnu palika pagāni.


J.Paiders: ...un osetīniem radās rakstība, balstīta uz grieķu alfabēta bāzes.
Nu, ja radās, tad kāpēc nav neviena vēsturiska dokumenta, kas to apliecinātu? Nevar izslēgt, ka kāds cilvēks, sēžot kādā Grieķijas klosterī, pamēģināja šādu rakstību izveidot. Taču nav neviena autentiska dokumenta, kas apliecinātu šādas rakstības izplatību starp osetīniem.


J.Paiders: Gruzīnu un osetīnu attiecības bija līdzīgas kā vāciešu un latviešu attiecības 19. gadsimta sākumā. Osetīni bija zemnieki, bet gruzīnu kņazi – kungi.
Šoreiz neanalizēšu komunistiskos mītus, kas laikam pārāk dziļi iesakņojās J.Paidera galvā. Attiecībā uz latviešiem un vāciešiem pieminēšu tikai, ka šīs feodālās attiecības nostiprinājās tieši Krievijas impērijas ietekmē. Bet latviešu zemnieki, atšķirībā no osetīniem, dzīvoja savā zemē. Osetīni Gruzijā nebija dzimtļaudis, drīzāk viesstrādnieki, kuri brīvprātīgi ieceļoja darba meklējumos. Vai Jura Paidera nākamais solis būs latviešu separātisma kurināšana Īrijā? Īrijas drošības dienesti, esiet uzmanīgi!


J.Paiders: 19. gadsimtā osetīniem tika radīta rakstība uz gruzīnu alfabēta bāzes. Taču lielākus panākumus guva rakstība uz krievu alfabēta bāzes.
Lielākus panākumus... Zinat, 19. gadsimtā Latgalē arī tika aizliegta latīņu rakstība. Nu nedrīkst, Paidera kungs, uzspiestās lietas devēt par panākumiem. Jā, un starp citu, kur tad palika tā grieķu rakstība? Panākumu nebija, vai pašas rakstības?


J.Paiders: Dienvidosetijā ik pa brīdim notika dumpji un sacelšanās pret neatkarīgās Gruzijas valsti.
Pareizāk būtu teikt, Krievijas boļševiku iebrukumi Gruzijas teritorijā. J.Paidera frazeoloģija tika izmantota, lai okupētu Gruziju, Somiju, Poliju, Latviju, Čehoslovākiju, Afganistānu. Kauns lietot tādus vārdus, Paidera kungs! Pats nosaukums „Dienvidosetija” izpauž tā krievisko izcelsmi. Jo attiecībā pret Gruziju, osetīnu apdzīvotās vietas atrodas ziemeļos.


J.Paiders: Vienlaikus ar šo soli sākās Gruzijas osetīnu masveida asimilācija. 1937. gadā Gruzijas osetīniem tika aizliegts izmantot citu rakstību, izņemot gruzīnu alfabētu.
Paidera kungs, vai vismaz jums NRA redakcijā atļauj izmantot citu rakstību, izņemot latviešu?


J.Paiders: ...autonomijā netika iekļautas kalnu teritorijas, kurās osetīni bija vairākumā, (gandrīz ceturtā daļa Gruzijas, viss Mazais Kaukāzs)...
Nu, te Juris Paiders vienkārši rāda ģeogrāfijas nezināšanu. Viņš nezin, kas ir Mazais Kaukāzs. Nezin, bet raksta. Mazais Kaukāzs – ir kalnu masīvs Gruzijas dienvidos, diezgan tālu no osetīnu apdzīvotām vietām. Turklāt uz komunistu izdomātā Dienvidosetijas autonomā apgabala dibināšanas brīdi visās Gruzijai piederošās Lielā Kaukāza teritorijās, nevienā ciematā osetīni nebija vairākumā, bet Chinvali pilsētā – vispār nebija nevienas osetīnu ģimenes. Jura Paidera informācija laikam ir ņemta no kādām separātistu mājaslapām. Tikpat „droši” par informācijas avotu varēja izmantot Krievijas Aizsardzības ministrijas Propagandas nodaļā sacerētos materiālus, kurus latvijas skatītājiem laipni piedāvā Krievijas televīzija.


J.Paiders: 1992. gadā ... notika osetīnu etniskā tīrīšana ārpus Dienvidosetijas.
Septiņos vārdos septiņi meli. Arī tagad Gruzijas iekšienē dzīvo vairāk osetīnu, nekā t.s. Dienvidosetijā. Un tie ir lojāli Gruzijai. Nekādu separātismu neatbalsta. Šeit Paiders vienkārši sameloja. Nebaidos to apgalvot un lai Paiders pamēģina aizstāvēt savus melus tiesā. Iesaku Neatkarīgai Rīta Avīzei savlaicīgi apstrīdēt publicētos apgalvojumus.
Etniskās tīrīšanas veica tieši Krievijas atbalstītie separātisti agrāk Abhāzijā, un pašlaik Dienvidosetijā. No Abhāzijas tika izdzīti 350 000 gruzīnu tautības iedzīvotāji, bet no Dienvidosetijas mūsu acu priekšā – vismaz 30 000 gruzīnu.


J.Paiders: Kopš 1992. gada osetīni un gruzīni dzīvo šķirti.

Atkal meli.


J.Paiders: Dienvidosetijas neatkarības atzīšana torpedētu Krievijas administratīvo iedalījumu Ziemeļkaukāzā. Dīvaini, ka Krievijas ienaidnieki to vēl nav aptvēruši, bet spītīgi aizstāv Saakašvili un kā mantru atkārto frāzes par Gruzijas teritoriālo integritāti.
Normālie sabiedrotie neizmanto draudzīgas valsts teritoriju citas valsts administratīvā iedalījuma torpedēšanai. Normālie sabiedrotie aizstāv Gruzijas teritoriālo integritāti un tajā pašā laikā nevēlas naidoties ar Krieviju.


Bet no jūsu domāšanas veda, Paidera kungs, var sagaidīt jebkuru nodevību. Esiet uzmanīgāka ar Paideru, cienījamā NRA galvenā redaktore! Secinājums: Pārsteidz, cik ļoti Krievijas meli par it kā notiekošo armijas izvešanu no Gruzijas saskaņojas ar meliem par vēsturi. 


Andrejs Krūskops
Latvijas – Gruzijas sadarbības fonda Valdes priekšsēdētājs
Informāciju un vēstures komentāru sagatavoja
Latvijas – Gruzijas sadarbības fonda eksperti
Kontaktinformācija: Tel.29538429
andrejs.kruskops@alioni.lv

PAIDERS:
Labdien!
Atbilstoši manā rīcībā esošai informācijai jūs esat saņēmējs(a) tekstam, kurš 21. augustā  tika izplatīts e-pastā ar norādi uz Andreju Krūskopu Latvijas – Gruzijas sadarbības fonda Valdes priekšsēdētāju. Šis teksts satur daudzus melīgus un mani personīgi aizskarošu un pazemojošus izteicienus. Gadījumā, ja jūs publicējāt, publiskojāt, vai kā citādi izplatījāt attiecīgo tekstu, lūdzu Jūs nekavējoties atsaukt patiesībai neatbilstošu apmelojošu un manu godu un cieņu pazemojošu ziņu, kas atrodama attiecīgajā tekstā:

 „Nu, te Juris Paiders vienkārši rāda ģeogrāfijas nezināšanu. Viņš nezin, kas ir Mazais Kaukāzs. Nezin, bet raksta.”

Informēju Jūs, ka 1986. gada es ar izcilību pabeidzu Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultāti iegūstot ģeogrāfa specialitāti. 1993. gadā man tika piešķirts ģeogrāfijas zinātņu maģistra, bet 2008. gadā ģeogrāfijas zinātņu doktora grāds. Gadījumā, ja jūs publicējāt, publiskojāt, vai kā citādi izplatījāt attiecīgo tekstu un neatsauksiet to Preses likuma noteiktajā termiņā, tiesā tiks iesniegta civilprasība par zaudējumu piedziņu. Apmelojuma izplatīšana jau ir radījusi kaitējumu manai  profesionālai reputācijai un sagādājusi man nozīmīgus materiālus zaudējumus.

Dziļā cieņā un cerība uz izpratni
Juris Paiders
2008. gada 22. augustā Pl. 14.40


Komentāri (4)
niitro: "Krūskops dabū rutku" -- nez, kurā vietā? Vienīgais, uz ko J. Paiders ir spējīgs, iestāstīt, ka viņš ir doktors, bet tam nav nekāda sakara ar to, vai meli ir viņa, vai Krūskopa teiktais.
29/08/2008 13:09
Giorgi: tas paiders tachu ir slims
09/09/2008 17:17
budzis: Tas, ka Paideram ir grads geografos, vel ne mazaka mera nenozime, ka vins ko sajedz no Gruzijas un zina, kur ta ir!
Paiders tikai mak skali pirst, ja vinjam maksa, bet satura nekada...
22/12/2011 17:19
Keita: Es gan redzu ko citu - ģeogrāfijas grāds vēl nenodrošina zināšanas, lielākā daļa apstrīdē punktu vispār ar ģeogrāfiju ir maz saistīti, bet ar politoloģiju, kultūrvēsturi un te Paidera kungs gvelž aobsolūtas muļķības (bet nav jau brīnums - pūš Krievijas stabulē, ko pierāda raksts imhoclub.lv)
25/02/2012 15:10
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: